9.10.12

Meltingpot Monday: Megacity Istanbul


In het kader van mijn reis naar Istanbul, nog een post over deze geweldige stad. Istanbul is enorm. Een zogenaamde metropolis die langzaam megalopolis aan het worden is. Of zoals het reisboekje zegt: "With a population of 17 million and rising (...) a teeming, vibrant urban centre that can make other European cities seem dull in comparison."
(Rough Guide to Istanbul) Dat is inderdaad de indruk die de stad bij mij heeft achtergelaten.In de afgelopen dertig jaar is het inwonersaantal bijna verdubbeld. Istanbul heeft nu meer inwoners dan Nederland, op een gebied zo groot als Noord-Brabant, en is daarna de grootste stad van Europa. Turkije heeft de snelst groeiende economie van Europa (als je het daar bij rekent) en dat is goed te merken aan de booming stad. Een overweldigende ervaring om deze stad een beetje te leren kennen.


De sfeer in de verschillende wijken van de stad is heel afwisselend. Zo heb je bijvoorbeeld de duidelijk conservatieve Fatih en Uskudar wijken, de hele bruisende Beyoglu wijk en het toeristische Sultanameth. Een geheel eigen sfeer kent ook Kadakoy aan de Aziatische zijde van de stad, een levendige wijk maar niet up-town. Ten noorden van de stad langs de Bosphorus heb je nog een aantal hele rijke wijken zoals Emirgan(Vernoemd naar de Emirs die hier vaak woonden). Dan heb je ook nog Galata, waar je je voelt alsof je in een klein dorpje bent in deze enorme stad. Dit vind ik heel bijzonder, aangezien je terwijl je van de ene wijk naar de andere loopt, eigenlijk in een hele andere wereld terecht komt.

Wat vind jij belangrijk in een stad waar je een bezoek aan brengt? Vind je de omvang van de stad van belang?

2 opmerkingen:

  1. Ik ben heel erg benieuwd naar Istanbul. Zelf vind ik het belangrijk dat de stad me aanspreekt, niet te duur is, een rijke geschiedenis heeft en dat het er (over het algemeen) mooi weer is!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Super leuk, zou er graag een keertje heen willen!

    BeantwoordenVerwijderen