7.10.12

Sunny Sunday: Atmosphere in Istanbul

Reizen zijn mooie momenten om te reflecteren op je eigen cultuur. Ineens kan het heel duidelijk worden wat jou anders maakt dan de mensen die op zo'n moment naast je leven.
In het geval van Istanbul viel me meteen op hoe open, vriendelijk en behulpzaam sommige mensen hier zijn. Tijdens de zoektocht naar ons hotel kwamen meerdere mensen ons te hulp geschoten toen ze ons met een kaart in onze handen zagen staan. Ook gaf de hoteleigenaar ons zijn eigen Akbil kaart om rond te reizen met het OV. De vele zwerfkatten die Istanbul rijk is, wordt regelmatig voer en water aangeboden - zolang ze daarna maar wel afstand bewaren.

Maar na een paar dagen Istanbul kan ik concluderen dat de mensen hier eigenlijk ook gewoon een mengelmoes van aardig en minder aardig zijn - al vind ik wel, dat de aardige mensen hier wel bovengemiddeld aardig zijn. De cultuur lijkt wat opener wat betreft elkaar te hulp schieten of zomaar met iemand praten. Wat dat betreft is de gesloten cultuur die Nederland kenmerkt niet helemaal mijn smaak. Tijdens mijn verblijven in China merkte ik ook al dat het daar veel normaler is om mensen zomaar aan te spreken, of contactgegevens uit te wisselen voor de gezelligheid. Leuk, en een confrontatie met een aspect van je eigen cultuur dat blijkbaar niet universeel is.

Het valt wel op dat de mensen in de 'gewone' buurten van Istanbul, ver weg van het toeristische centrum, mij als vrouw soms nastaren, niet aan willen kijken en koste wat het kost willen voorkomen tegen mij aan te botsen. Ook ben ik hier nooit het middelpunt van verkooptrucjes. Mijn vriend is altijd de pechvogel wat dat betreft. Dat is dan weer een kant van de stad die ik minder apprecieer, het duidelijke onderscheid tussen mannen en vrouwen. Nee, geef me dan maar weer Nederland (ondanks dat het wel lekker rustig is, geen straatverkopers die om je heen zwermen).

Al met al vind ik Istanbul een prachtige, dynamische en overweldigende stad. Vijf dagen is eigenlijk niet genoeg om de sfeer compleet te proeven en alle hoogtepunten van de stad op je gemak te zien. Gelukkig zit de reis er nog niet op! Hieronder nog wat foto's en alvast wat eerste tips voor een vakantie in Istanbul.Tip 1: Koop een Akbil kaart. Een soort OV-Chipkaart voor het OV in Istanbul. Je kunt ook losse tokens kopen in automaten op de tram en metrostations, maar die kosten 3 lire, terwijl een kaartje anders tussen de 1 en 2 lire kost. Scheelt dus wel. Je kunt 1 kaart delen met 2 personen. Zodra de ene door het poortje gaat, geef je de kaart door aan de ander. Dat is hier gebruikelijk, schijnt.

Tip 2: Zorg er voor dat je tijdens een gebed op het plein tussen de Aya Sofia en de Blauwe Moskee staat. Een magische gewaarwording als je de gebeden en het gezag hoort galmen.

Tip 3: Breng een bezoekje aan het Ficcin restaurant in een zijstraatje van de Istiklal Cadessi straat in Beyoglu. Heel lekker Turks eten, goede service en een gezellig plekje. Daarnaast is de prijs-kwaliteitverhouding optimaal. Hier kan je zien dat wij niet de enige waren die het lekker vonden!

 Tip 4: Ga ook eens met de bus naar de wijken die niet bomvol zitten van de toeristische attracties. Dan merk je wat een mengelmoes van mensen de stad eigenlijk is. Van kunstenaarsbuurten, tot halve krottewijken, tot smoezelige marktjes waar kippen worden verhandeld. Heel indrukwekkend.


Oh, nu je hier toch bent, ik vind het leuk als je me volgt via Bloglovin'!

7 opmerkingen:

 1. Wat een leuk verslagje, en tips!
  Ik ben nog nooit in Istanbul geweest maar het klinkt als een aanrader.
  Ik kan me vinden in je opmerking over de geslotenheid van de Nederlanders, dat is iets dat ik hier ook erg jammer vind. Ik sta wat dat betreft ook positief tegenover emigreren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :) Istanbul is zeker een aanrader ja. Waar zou jij heen willen emigreren ben ik benieuwd naar!?

   Verwijderen
 2. Erg leuk verslagje en mooie foto's!
  Zelf ben ik er nooit geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. deze tips neem ik zeker mee. Toffe foto's ook

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Istanbul is awesome! Leuk dat je geweest bentXD

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooi verslag en vooral handige tips! Ik moet nog veel van de wereld zien, maar wil hier zeker een keer naartoe gaan. Dus wie weet pak ik ooit je tips er een keer bij. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuke tips en ik wil nu wel in dat restaurant eten!

  BeantwoordenVerwijderen