3.11.12

Fit and Healthy Friday: Living Healthy on a Budget # 5

Bron

Deze week het laatste deel van de serie 'living healthy on a budget'. De afgelopen weken besprak ik al heel wat gezonde producten. In het eerste deel behandelde ik havermout en lijnzaad, in deel twee pinto bonen en spinazie, in deel drie tomaat en avocado.  en de afgelopen keer broccoli en bruine rijst. Voor deze laatste editie probeerde ik twee producten uit te kiezen die goed als vervanger kunnen dienen van guilty pleasures als snoepjes en koekjes: bananen en pure chocola! 
                                                        9. Bananen


Bevat: Vitamine B en C, veel vezels, magnesium, potassium.

Geschiedenis: De banaan werd allereerst gecultiveerd in zuid-oost Azie en verspreidde zich langzaam via Afrika en Europa over de hele wereld. Portugese kolonisten namen bananen mee naar Amerika, waarna de banaan ook daar bekend werd. Banaan wordt ook voor veel andere doeleinden dan voedsel gebruikt, bijvoorbeeld voor het vervaardigen van papier. De huid van bananen zou daarnaast vervuilde rivieren kunnen reinigen.
Superfood want: Door de vezels helpt de banaan je darmen goed hun werk te doen. Daarnaast is er van bananen ook het vermoeden dat ze mogelijk een beschermende werking tegen kanker (met name borstkanker) hebben.
Prijs: Voor een kilo bananen betaal je meestal een euro of iets meer.                                          10. Pure Chocola (meer dan 85% Cacao)

Bevat: Vitamine A, B1, B2, B3, C, E, Koper, magnesium, ijzer, potassium.

Geschiedenis: De oudste bewoners van het zuid-Amerikaanse continent geloofden dat cacao voedsel van de goden was. Omdat het zoveel heilzame werkingen zou hebben, waren ze onzeker of ze het moesten bestempelen als voedsel, of als medicijn. Vaak werd cacao toen gebruikt in dranken. De kolonisten brachten cacao uiteindelijk naar Europa. Daar maakten de Nederlanders uit de bonen het poeder dat je tegenwoordig in de winkels kunt kopen (wel wat handiger dan hele cacao bonen...) en de Zwitsers bedachten een manier om de cacao in reep-vorm te produceren.
Superfood want: Verlagende werking op je bloeddruk, het stimuleert de bloedsomloop, wat weer goed is voor je hart en je hersenen. Het helpt ook om je bloedvaten gezond te houden. Daarnaast bevat het super veel anti-oxidanten, wat ook weer zou beschermen tegen kanker. Oh, en bepaalde stoffen in cacao kunnen je mood (en je libido, schijnt) ook een boost geven, dat is natuurlijk altijd fijn.
Prijs: Ok, dit is wel een van de duurste die ik heb uitgekozen. Een reep met 85% cacao is moeilijk te vinden. Green & Black heeft er eentje (daar zal ik binnenkort een review over schrijven) en voor een mini-reep betaal je een euro. Maar, je hoeft er maar een klein blokje van te eten om genoeg te hebben gehad, dus zo'n klein ding gaat wel lang mee.


Het zit er op! Dat waren de tien superfoods die ik voor jullie had uitgekozen :). Was het leuk om deze reeks te lezen?2 opmerkingen:

  1. Leuk om te lezen! Ik wist het al van bananen en chocolade, maar nu ik het weer lees pak ik er een lekker stukje chocola bij;!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Aldi verkoopt Moser Roth chocolade, 85% puur.

    BeantwoordenVerwijderen