26.12.12

Meltingpot Monday: Best Books Read in 2012

Bron
Nu 2012 toch echt zijn einde nadert, zit er niets anders op dan het afgelopen jaar eens goed uit te kauwen. De komende dagen zul je dat duidelijk terugzien op mijn blog. Laat ik beginnen met een lijstje. Het lijstje met de mooiste en meest inspirerende boeken die ik in 2012 heb gelezen. Daar komen ze:


1. All that I am - Anna Funder

Ik zal het eerlijk toegeven; ik ben nog steeds niet bijgekomen. Ik heb dit boek koud uit, maar mis het boek nu al. Huilend heb ik me door dit boek heengewerkt. Ok, ik ben misschien een sentimental jerk, maar dit boek maakte me heel emotioneel. Over liefde, en hoe een oorlog en de strijd tegen de vijand (in dit geval Hitler en consorten) mensen verscheurt. Over ballingschap van intellectuelen en de zoektocht naar een manier om daarmee om te gaan. Ik zal snel een uitgebreidere review online zetten. Deze mag niemand missen.

 

 

 

  

2. Let the great world spin - Column McCann

Dit boek...Dit boek was prachtig. Heel aangrijpend geschreven. Een inkijk in de levens van op het eerste gezicht normale mensen die allemaal via een of andere manier door eenzelfde gebeurtenis met elkaar zijn verbonden. Een page-turner.

 

 

 

 

 

3. A visit from the goon squad - Jennifer Egan. 

Een heel goedlopend verhaal met veel referenties naar muziek. Interessant hoe de verhaallijnen door elkaar heen lopen en alle personages met elkaar zijn verbonden. Als ik terugdenk aan dit boek zie ik allemaal halve hippies en creatievelingen voor me, in een soort melancholische sfeer verwikkeld.

 

 

 

 

 

 4. Zeitoun - Dave Eggers

Op mijn blog verscheen eerder al een stuk over dit boek. Over een familie, voornamelijk de man in de familie, die de orkaan Katrina van zeer dichtbij meemaakt, en zich daarna als een van de eersten ontfermt over de getroffenen. En over de bureaucratische onzin waar deze man mee te maken kreeg, de vernedering en verontwaardiging. Indrukwekkend. (ja...totdat je leest over het huishoudelijk geweld waar deze man nu mee wordt geassocieerd, maar dat ter zijde...)

 

 

 

5. Lolita - Vladimir Nabokov

Aangrijpend, meeslepend, bijzonder. Dit is een van de boeken die me echt aan het denken heeft gezet. En als ik eerlijk mag zijn is dit een van de mooiste liefdesverhalen die ik ooit heb gelezen. Zo puur en zo echt, maar onmogelijk. In 1 dag uitgelezen omdat ik gewoonweg niet kon stoppen. Over pedofiele gevoelens in dit boek, waar het vaak om verguisd is, mag je wat mij betreft pas wat zeggen als je het boek ook daadwerkelijk zelf hebt gelezen.

 

 

 

  

6. Als een nacht met duizend sterren - Joeri Boom


Een journalistiek verslag dat wegleest als een roman. Totdat je je keer op keer realiseert dat dit geen fictie is, maar werkelijkheid. Over de oorlog in Afghanistan en hoe het er echt aan toe gaat met de Nederlandse soldaten daar. Over hoe journalistiek in Nederland toch minder vrij is dan je zou denken. Dit boek zou iedereen moeten lezen. Een zeer menselijk verslag over een oorlog.

 

  

 

7. Life of Pi - Yann Martel

Dit boek vond ik verrassend leuk. Wel lichte kost, en achteraf moet ik zeggen dat er niet veel in mijn hoofd is blijven hangen. Behalve dan dat je je in dit verhaal kunt verliezen, omdat het zo vermakelijk is. Een filosofisch einde, dat dan weer wel.

 

 

 

 

 

 8. The Sisters' brothers - Patrick DeWitt

Een boek over broederliefde in een western style geschreven. Samen op het paard door de uitgestrekte bossen en cowboydorpjes. In opdracht van een baas mensen vermoorden voor geld en al de rauwe realiteit die daarbij komt kijken. Een leuk boek, maar soms ietwat voorspelbaar.

 

 

 

 

  

9. The creative habbit - Twyla Tharp 

Als je inspiratie nodig hebt, of jezelf meer discipline wilt aanlezen dan is dit het juiste boek. Enorm veel bewondering voor hoe deze vrouw haar leven leidt en hoe gedisciplineerd en creatief ze tegelijk is. Met opdrachten om ook bij jou je creativiteit te stimuleren.

 

 

 

 

 

10. The Huffington Post complete guide to blogging

Vol met goede tips en how-to's met betrekking tot bloggen. Inspirerende verhalen van mensen die al tijden lang bloggen, of ineens dankzij hun blog een bepaalde scoop bleken te hebben geschreven. Eindelijk een boek over bloggen dat niet alle open deuren intrapt.

Wat zijn jouw favoriete boeken die je in 2012 hebt gelezen?
Nu je hier toch bent, ik vind het leuk als je me volgt via Bloglovin'


11 opmerkingen:

 1. Wowsie! Super inspirerend dit! Ik houd ook echt van boeken lezen! Dank je wel voor je lieve comment laatst op mn blog!! Ik hoop dat je fijne kerstdagen hebt gehad!!

  XxX Farah

  www.formulafarah.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie! En ik volg je blog, dus ik kom vast nog eens terug :) Hopelijk heb je een fijne kerst en gelukkig nieuwjaar!

   Verwijderen
 2. Boek 7 heb ik onlangs bij mijn nicht uit de boekenkast geplukt. Die ga ik lezen zodra ik hem weer uit de verhuisdoos gehaald heb.

  Nummer 10 heb ik al het een en ander over gehoord. Lijkt me interessant en nuttig om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heeeel fijn dit lijstje! Zijn weer goede tips voor nieuwe boeken voor mij/ons. Ik lees zo snel dat ik soms niet meer weet waar ik in beginnen moet;). Ben benieuwd naar de rest van je lijstjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha wat een luxeprobleem, dat lijkt me heerlijk als je zo snel leest. Zelf koop ik op dit moment toch iets teveel boeken...

   Verwijderen
 4. Het leven van Pi vind ik wel mooi. Het is nu ook verfilmd en draait momenteel in de cinema. Ik wens je nog fijne eindejaarsfeesten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben heel benieuwd naar de film, maar mijn ervaring is wel dat ik het boek meestal mooier vind dan de verfilming. Gelukkig nieuwjaar!

   Verwijderen
 5. Ai, ik heb nog nooit zo weinig gelezen als in 2012 ben ik bang.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is jammer, alhoewel... als het komt omdat je te druk bent met andere leuke dingen dan is het misschien helemaal niet zo erg ;)

   Verwijderen
 6. Ai ik ken ze allemaal niet, maar ben meer een filmfanaat. Nou nu je het zegt, Pi is nu ook id bios toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jup, Pi is ook in de bios inderdaad. Trouwens, een andere mooie verfilming van een boek draait ook nu: Cloud Atlas. Schijnt zeker de moeite waard te zijn.

   Verwijderen