21.5.13

Meltingpot Monday: Cultural Differences @ the OfficeOp mijn huidige kantoor werk ik samen met mensen uit heel veel verschillende landen. Ontzettend gezellig natuurlijk. Wat ik zelf heel interessant vind, is het observeren van culturele verschillen. Vrijwel alle mensen op kantoor komen uit Europa, maar van een echte 'Europese' cultuur is nog geen sprake... Drie opvallende verschillen.

Hoe laat begint een afspraak?
 Stel, je hebt om tien uur een afspraak. Voor mij is het dan vrij normaal om op dat tijdstip in de betreffende vergaderzaal aan te komen en plaats te nemen. Voor mijn Duitse collega's is dat iets anders. Zij zitten dan al klaar met al hun spullen en kunnen stipt om tien uur beginnen met praten. Mijn zuid-Europese collega's denken daar weer anders over. Die beginnen zich rond tien uur klaar te maken om richting de vergaderzaal te gaan. Ik ben gelukkig niet zo'n pietje precies wat tijd en afspraken betreft, dus voor mij is dit een hele 'neutrale' observaties. Sommige mensen doen er helaas wat minder luchtig over en tillen er zwaar aan als je niet precies op tijd bent. "Kon je de weg niet vinden?"

Boterhammen voor de lunch?
Als oer-Hollandse, want zo voel ik me toch een beetje, neem ik graag wat boterhammen in een zakje mee voor mijn lunch. Eenvoudig, maar prettig. Zo weet ik precies wat ik eet en hoeveel het me kost. Nou, op kantoor ben ik dan echt een rariteit geloof ik. Vooral mijn zuid-Europese collega's gaan maar al te graag uitgebreid lunchen buiten de deur. En dan niet per se met een 'simpel' belegd stokbroodje, maar bij voorkeur met een warme maaltijd. Ze nemen daar gerust een uur de tijd voor. Mijn mede-noord-Europeanen lijken voor een middenweg te kiezen. Wel de deur uit om een lunch te halen, maar geen probleem de soep/salade/noodles achter de computer op te eten.

Lekker klessebessen?
Dit zou ook te maken kunnen hebben met de cultuur van een bedrijf, maar ik heb het idee dat het hier ook te maken heeft met verschillen in cultuur. Stilte op kantoor. Op het moment dat je op je werkplek zit, ben je stil en werk je door (al dan niet met muziek op je kop). Wil je praten over werkaangelegenheden en gaat dit langer duren dan 5 minuten? Dan zoek je een vergaderzaal op. Wil je praten over prive-zaken? Dat doe je in een pauze. Of via Skype. Zoals wij 'gezellige' Nederlanders nu maar hebben bedacht. Ik bedoel, soms wil je tijdens je werk toch ook even over iets anders praten? Ik heb nog nooit eerder op een kantoor gewerkt waar deze regel op zo'n duidelijke manier aanwezig was. Maar ja, het went wel snel gelukkig ;).

Wat denk jij, zijn dit culturele verschillen, of is het meer bedrijfscultuur?


1 opmerking:

  1. die eerste twee culturele verschillen. Dit merkte ik ook toen ik in Finland zat. Leuk stuk dit :D

    BeantwoordenVerwijderen