12.6.13

BERLIJN - Een bijzonder U-bahn station

 Dat Berlijn in de Tweede Wereldoorlog en Koude Oorlog toneel was van vele verschrikkingen zal niemand zijn ontgaan. Als je door de stad loopt, kan je het ook moeilijk vergeten. Op de meest 'doorsnee' plaatsen kom je herinneringen tegen aan de muur, de scheiding tussen Oost en West Berlijn. Zo ook in het U-bahn station Bernauer Straße in Prenzlauer Berg. Deze lag precies op de looproute van de muur. Vanaf het moment dat deze was gebouwd, mochten hier geen U-bahn metro's meer passeren naar Oost Berlijn. 

Zo ziet het station er momenteel uit:In het station is een soort centrum met uitleg/museum ontstaan waar je precies over de geschiedenis van het station kunt lezen, met name vlak na de bouw van de Berlijnse Muur. Ik vond het heel indrukwekkend om te lezen over de verschillende vluchtpogingen die mensen waagden (soms geslaagd), en over de bewaking in het station die op een gegeven moment in een kuil werd opgesloten tijdens hun dienst. Dit aangezien zij als vluchtgevaarlijk werden gezien door Oost-Berlijn. Dat was natuurlijk niet de bedoeling. Dan maar in een kuil waaruit ontsnappen onmogelijk was, gedurende de hele dienst (zie de laatste foto). Indrukwekkend om dit soort beelden te zien. Overal in de stad kom je dit soort borden met uitleg en historische context tegen.

Mocht je dit metrostation willen bezoeken, pak U-bahn 8 naar Bernauer Straße.

6 opmerkingen:

 1. Wat indrukwekkend zeg! Snap dat je daar als passant even stil moet blijven staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind dit soort dingen altijd erg interessant. De Bernauer Straße is wat ver vanuit Tilburg, dus ik houd het bij het bekijken van je foto's ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow, dat is inderdaad interessant. Heftig ook. Wat goed dat ze overal nog uitleg bij hebben staan, dan sta je er nog eens bij stil want het is moeilijk voor te stellen als je ziet hoe het er nu uitziet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat bijzonder en indrukwekkend zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Erg indrukwekkend! Ben afgelopen 4 jaar al 2x in Berlijn geweest, maar niet bij dit U-bahn station! Leuke nieuwe profielfoto heb je trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen