22.7.13

MUST-READ - The Orphan Masters Son by Adam Johnson

Helaas, helaas. Vandaag zou het internet bij ons thuis worden aangesloten. Blijken we geen telefoonaansluiting te hebben die verder reikt dan de bovenkant van de voordeur. Dat wordt dus nog even een paar weken wachten. Maar goed, er is wel slakkentraag internet via een USB stick. Dus toch een blogje.

En wel over dit boek:


Winnaar van de Pullitzer Prize 2013. Aangezien ik alle boeken van Pullitzer Prize winnaars in de categorie fictie lees, kon dit boek niet achterblijven. Prepare for a wild ride als je aan dit boek begint!

Het verhaal speelt zich af in Noord-Korea. De auteur waagt zich er aan om deze grote onbekende inzichtelijker te maken. Op basis van informatie die hij zelf vergaarde, ooggetuigenverklaringen en bekende feiten over dit land schreef hij een fantastisch verhaal. Het is een meeslepende dystopia. Door sommigen genoemd in het rijtje 1984 en Brave New World. Wat mij betreft is dat helemaal juist.

Een emotionele rollercoaster kun je het verhaal wel noemen. Het is een liefdesverhaal, een heldenroman, een zeemansverhaal en een spionnenthriller in 1. Wellicht niet geheel geschikt voor lezers met een zwakke maag. Het gaat er soms heftig aan toe. Maar oh wat ben ik blij dat ik het boek heb gelezen. Het is een verrijking om te lezen over een cultuur die zo anders is dan je eigen.

Dit boek gaf me inzicht in het reilen en zeilen van een dictatoriaal regime dat voor niemand in de Westerse wereld geheel bekend is. Maar het bracht me ook filosofische inzichten in het leven in het algemeen. En er groeide een belangstelling in me voor dit land. Vergelijkbaar met mijn fascinatie voor China, gok ik. Een land met zo'n andere politieke structuur dan ik 'thuis' gewend ben, hoe kunnen mensen daar in leven?

Een paar quotes:

“Where we are from, he said, stories are factual. If a farmer is declared a music virtuoso by the state, everyone had better start calling him maestro. And secretly, he'd be wise to start practicing the piano. For us, the story is more important than the person. If a man and his story are in conflict, it is the man who must change....But in America, people's stories change all the time. In America, it is the man who matters.”

“A name isn't a person,' Ga said. 'Don't ever remember someone by their name. To keep someone alive, you put them inside you, you put their face on your heart. Then, no matter where you are, they're always with you because they're a part of you.” 

Dit boek is terecht gekomen in mijn rijtje met beste boeken aller tijden. Dat zijn wat mij betreft boeken die je kijk op het leven veranderen, die er een nieuwe laag aan toevoegen en het extra diepte geven. Vaak zijn het boeken die me aan het huilen maken, zoals dit boek zeker heeft gedaan. Niet alleen van schrik, verontwaardiging en gevoel van onmacht, maar ook van bewondering.

Aan iedereen: lees dit boek!


3 opmerkingen:

  1. Oh, dit lijkt me een mooi boek! Die gaat op mijn lijstje. Heb je de boeken van Hillary Mantell ook gelezen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt heel goed, moet het boek maar snel gaan halen :)

    BeantwoordenVerwijderen