8.8.13

BOEK - Dieren eten - Jonathan Safran Foer

In 2010 gaf ik mijn moeder een boek cadeau, 'Dieren eten'. Aangezien mijn moeder al jaren let op waar het eten dat zij koopt vandaan komt, leek dit me een toepasselijke titel. Mijn moeder las het, en was spontaan bekeerd. Als je haar kent weet je dat ze erg nuchter is, haar eigen keuzes maakt en zich niet zo laat beinvloeden door hypes. Maar ze koopt nu haast geen vlees meer. Volgens haar kwam dat vooral door dit boek. Als een boek zo'n impact heeft op mijn moeder, moet ik het ook lezen. De hoogste tijd dus voor mij om me er aan te wagen.

Mijn gedachtes voor het lezen van dit boek:

- Ik vind vlees lekker, net als vis. Ik vind dat ik dat zo 1-2 keer per week wel kan eten.
- Welk boek kan zo'n impact hebben op een nuchter persoon? Misschien ben ik nog wel nuchterder dan mijn moeder.
- Het boek zal vast interessant zijn, maar gaat niet life-changing zijn.

Mijn gedachtes na het lezen van het boek:

- Ik een nooit meer vlees. Hoe eet een veganist? Waar kan ik recepten verzamelen?
- Voor iedereen in de bio industrie wens ik dat Karma werkelijkheid is.

Hoe die gedachteverandering kwam?

Dit boek is super eerlijk en duidelijk, en schuwt geen enkel gruwelijk detail. Waargebeurde gruwelijke details, welteverstaan.

Soms als ik een boek heel goed vind markeer ik die passages die ik mooi vind met een post-it. Dit boek zat er na afloop vol mee. Ik deel er een paar.

Waarom werd dit boek geschreven? "Niet als een boek, ik wilde gewoon weten - voor mezelf en mijn gezin - wat vlees is. Ik wilde het zo concreet en veelomvattend mogelijk weten." (p20)

Waarom eten we eigenlijk 'lastige' boerderijdieren als er zoveel honden zijn? Dat is net zo onlogisch als ander vlees eten: "Dat iets zo'n beetje van alle tijden is, is natuurlijk geen excuus om het nog te doen. Maar in tegenstelling tot het vlees van alle boerderijdieren waarvoor het fokken en houden van dieren is vereist, smeken honden er bijna om om te worden opgegeten." (p35)

"KFC, betekende voorheen Kentucky Fried Chicken, maar betekent intussen niets meer. KFC is mogelijk het bedrijf dat de grootste bijdrage aan dierenleed in de geschiedenis van de wereld levert. KFC koopt jaarlijks bijna een miljard kippen in - als je die kippen strak tegen elkaar zou zetten, zouden ze heel Manhattan bedekken, van rivier tot rivier, en uit de ramen van de hoogste verdiepingen van de flatgebouwen puilen - dus werken hun praktijken door in alle cesctoren van de pluimveehouderij. KFC houdt hardnekkig vol dat het ' zich inzet voor het welzijn en een humane behandeling van kippen'. Hoe betrouwbaar zijn die woorden? Bij een KFC slachterij in West Virginia is vastgesteld dat de koppen van levende kippen worden afgerukt, tabak in hun ogen werd gespuwd en hun kop werd volgespoten met verfspray en ze bruut werden geslagen. Deze praktijken zijn tientallen keren gesignaleerd. Deze slachterij was geen 'rotte appel' maar de 'leverancier van het jaar'." (p66)

"Legkippen, na het eerste jaar worden ze geslacht omdat ze daarna niet meer zoveel eieren leggen - de pluimvee-industrie heeft berekend dat slachten en opnieuw beginnen meer oplevert dan vogels die minder eieren leggen te huisvesten en te voeden. Dat is een van de belangrijkste redenen waarom pluimveevlees tegenwoordig zo goedkoop is, maar vogels betalen de prijs." (p onbekend)

"De gevolgen van het creeeren van medicijnresistente pathogenen zijn duidelijk. Studie na studie heeft aangetoond dat de invoering van nieuwe medicijnen bij bio-industrie bedrijven al snel wordt gevolgd door antimicrobiele resistentie (...). Uit uitgebreid onderzoek gepubliceerd in New England Journal of Medicine bleek dat antimicrobiele resistentie tussen 1992 en 1997 met factor 8 is toegenomen, en uit moleculair onderzoek bleek er een verband met het toedienen van antibiotica aan kippen." (p 154)


Wat nu?

Overstappen op een vegetarisch dieet, om te beginnen. In mijn geval. Verder kan ik iedereen aanraden om dit boek te lezen. Het is een echte eye-opener waar je je eigen conclusies aan kunt verbinden.

Je kunt het boek in het Nederlands voor 19,95 bestellen via bol.com

Tot slot: wat zijn leuke blogs voor vegetarische/veganistische recepten?
Zelf vind ik De Groene Meisjes heel fijn!

3 opmerkingen:

 1. Nu ben ik nóg meer benieuwd geworden naar dit boek! Ik ben pas begonnen met lezen, maar ben nog niet zo ver gekomen. Eigenlijk eet ik al bijna geen vlees, maar zit al langer te denken aan helemaal geen vlees meer eten. Ik heb laatst ook al een documentaire (Food Inc.) over de voedingsindustrie gekeken, wat gebeuren er toch eigenlijk gruwelijke dingen... ik ga dit boek sowieso nog helemaal lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben ik weer. Zelf ben ik vegetariër sinds ik op mezelf woon (zo'n 3 jaar nu) en ik denk er niet bij na. Wat tips voor het koken/blogs:

  - Devegetariër.nl gebaseerd op de kookboekenreeks waarvan je zeker 1 of 2 boeken aan kan schaffen. De Dikke Vegetariër is echt een bijbel, maar mijn vriend gebruikt de Dunne Vegetariër waar gewoon veel fijne & makkelijke recepten in staan, zelf heb ik Puur Plantaardig (veganistisch dus), ook een aanrader. De site staat vol met recepten uit deze kookboeken, maar ze zijn niet altijd uitgewerkt.

  - Wat dacht je van gewoon de receptensite van de Albert Heijn en dan 'vegetarisch' invullen: superveel recepten!

  - watmaaktsuzette.nu vind ik een fijn blog, niet alleen maar recepten, maar er is genoeg te vinden. (veganistisch)

  - deplantaardigekeuken.nl nog een veganistisch blog met prima recepten

  - EVA, de Belgische vegetariërsclub, heeft ook een goede website

  - En ja, vegadutchie, maar daar zag ik je reactie al staan dus die heb je al gevonden :). Probeer zeker de ontbijtjes een keer! (de chocolovedream is goddelijk)

  En gewoon aan de slag gaan, flink wat linzen, kikkererwten, noten enz inslaan. Vleesvervangers heb je ook echt niet iedere dag nodig, ik eet ze denk ik 2 keer per maand ofzo. Dat is een beetje weinig trouwens... maar betekent wel dat er genoeg manieren zijn om maaltijden zonder vlees lekker te maken!

  Ik hoop dat je wat hebt aan mijn reacties!
  Els

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een goed en gaaf boek hé?
  Ik deel op mijn blog ook veel vega-gerechten en recepten, misschien kun je daar inspiratie opdoen.
  Vegetarisch koken is zo moeilijk niet, en sinds ik drie jaar geleden besloot vegetariër te worden, mis ik het écht niet meer. Zeker niet sinds dit boek, omdat ik echt een diepe overtuiging heb dat ik niet mee wil werken aan zulke praktijken.

  BeantwoordenVerwijderen