27.9.13

BERLIJN - Wonen en Werken

Wat ik miste in Berlijn, vergeleken met Amsterdam, is afgelopen zaterdag een beetje goedgemaakt. Ik bezocht een debat over wonen en werken in Duitsland, georganiseerd door de studenten van de BKB Academie die voor een academiereis over de verkiezingen in Duitsland in Berlijn op bezoek waren.
Ik verheugde me de hele zaterdag op de avond. Eindelijk weer eens luisteren naar mensen met verstand van zaken, die praten over een boeiend onderwerp. Bovendien een onderwerp dat me erg aan het hart staat. Gezien de moeizame start die ik in deze stad heb gehad, maar ook vanwege het feit dat ik op mijn werk nog weleens tegen grote culturele verschillen aanloop. Zouden meer mensen die ervaring hebben?Wat was het een fijne avond. Een panel van Nederlandse ondernemers (Joris van Velzen (Wostok), Alper Cugun (internetondernemer, Hack de Overheid), Edial Dekker (Gidsy / Get Your Guide) Derk Marseille (journalist voor BNR, Duitslandnieuws en organisator Friday at Six) en Ruurd van der Weide) sprak over de onderwerpen wonen en werken in Berlijn/Duitsland. Een aantal onderwerpen uit het debat bleven me in het bijzonder bij.

- Duitsers zijn procesgericht, Nederlanders resultaatgericht. Dat was voor mij het overheersende inzicht. Het maakt Nederlanders minder uit hoe ze ergens komen, als ze er maar snel en met goed resultaat komen. Duitsers gaat het veel meer om het proces volgen. Dit zie je goed terugkomen in het carrierepad van Duitsers. Iemand kan er gerust twintig jaar over doen om van medewerker naar manager door te groeien. Ik moet daar niet aan denken. Ik wil zo snel mogelijk groeien! Op mijn werk werd dat ook al niet begrepen. Daar werd me gezegd dat ik nog zo jong ben, dat mijn manager eerst ook 15 jaar moest werken voor ze manager werd. Ik krijg al nachtmerries bij het idee dat ik zo langzaam zou groeien. Terwijl mijn manager, en met haar vele anderen hier, dat dus heel normaal vinden. Een aantal ondernemers in het panel vond het dan ook lastig om jong Duits personeel te vinden dat dit idee los kon laten. Jongeren die wel inzien dat als ze heel goed in hun werk zijn, ze ook snel kunnen groeien. Je zou je af kunnen vragen of dat procesgerichte juist de reden is dat het in Duitsland economisch niet zo slecht gaat als in de rest van Europa. Het is allemaal heel veilig en continue.

- Hierarchie is heel belangrijk in het zakelijk leven. Daar kan je weleens tegenaan lopen (JA!). Soms kan je het je permitteren om je als Nederlander anders te gedragen. Een beetje onder het mom 'jullie snappen er toch niets van' zullen Duitsers je je gang laten gaan. Toevallig was dat in het begin op mijn werk ook zo. Maar tegenwoordig, nee. Ik ben er op aangesproken dat ik, in andere woorden, meer respect moet hebben voor leidinggevenden en er op moet vertrouwen dat hun beslissingen de juiste zijn. Dat is soms best lastig te accepteren.

- Berlijn is een hele vrije en open stad  om te wonen. Je kunt er van alles proberen, raakt nooit uitgekeken. Wat dat betreft is het een geweldige stad om te wonen. Minder geweldig is dat oerBerlijners het soms moeilijk trekken dat hun stad is overspoeld door rijkere mensen. Er is angst dat deze nieuwe mensen de banen op zullen eisen, de huren verder omhoog zullen drijven. Wat overigens niet geheel onterecht is. De ondernemers vertelden verhalen over buitenlanders die werden uitgescholden in hun wijk, wat ze hier kwamen doen en dat ze alles aan het verpesten waren. Nieuwe winkels die de eerste avond gelijk al worden besmeurd. Ik had ook weleens dit soort verhalen gehoord, vind het toch een vreemd idee. Aan de andere kant, als jij in bittere armoede leeft en je om je heen ineens allerlei mensen 'van buiten' je banen komen inpikken, en hogere huren kunnen betalen, kan ik me voorstellen dat je dat niet altijd een pretje vind.

Een lange lap tekst, stiekem was er nog veel meer interessants. Dat bewaar ik voor een andere keer.
Vraagje: vind je het leuk om dit soort dingen te lezen, of is het wat 'te droog'? 

21 opmerkingen:

 1. Nee, helemaal niet te droog. Ik vind cultuurverschillen erg leuk om te weten. Bij bloggers lees ik lang niet altijd de lange blogs met veel tekst, maar je hebt vaak onderwerpen die ik interessant vind en ik helemaal uit lees met plezier :)! Ga zo door zou ik zeggen :D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind dit juist leuk om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk (en stiekem grappig) stukje AP'tje!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Herkenbaar! Ook al werk ik als freelancer en niet bij een bedrijf, je komt de hiƫrarchie overal tegen, en inderdaad, processen kunnen lang duren (ik vind veel dingen ook zelfs ronduit bureaucratisch. Soms zeg ik verbaasd: "Maar kunnen we dat niet gewoon zus of zo doen, dat is toch sneller?" en kijkt men me aan alsof ik een obsceen voorstel heb gedaan). Daar staat wel tegenover dat monteurs tot nu toe verschenen zijn op tijdstippen waarop ze gezegd hadden te verschijnen en nemen artsen je heel serieus, en nemen ze ook de tijd voor je.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. oh ja , ik herken een paar dingen van toen ik in Duitsland werkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk om te lezen dit soort artikelen! Ik wil zelf als ik klaar ben met m'n master waarschijnlijk ook naar Berlijn om daar te werken, dus tips als deze zijn dan altijd nuttig natuurlijk. Al vind ik je 'gewone' blogs ook erg leuk om te lezen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik hou van Berlijn. Ik ben er vorig jaar met kerst geweest en ik wil nog zo graag terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik wil volgend jaar zo graag op erasmus naar Berlijn! Maar er is maar een plaatsje voor onze richting. Moet zo'n fantastische stad zijn om te wonen/leven/studeren :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vind het juist razend interessant om dit soort teksten te lezen, weten hoe het elders loopt. Wist trouwens niet dat Duitsers op deze vlakken verschilde.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik wil zelf heel graag nog een keer naar Berlijn! Interessant om te lezen wat de verschillen zijn met Duitsers en Nederlanders.
  Ik moet er niet aan denken dat je er ruim 15 jaar over doet om hoger te komen. Snap ook heel goed dat jij daar niet op zit te wachten. In het onderwijs zijn er weinig mogelijkheden om te groeien maar als er mogelijkheden zouden zijn zou ik er echt geen 15 jaar over willen doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Haha ja die hierarchie blijft lastig. Vind het leuk om te zien dat cultuurverschillen, ondanks een kleine afstand, toch heel groot kunnen zijn. Zelfs in Belgie of Limburg loop je tegen dingen aan. Mooi is dat :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zeker niet te droog, ik vind het heel interessant om te lezen over dit soort cultuurverschillen!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Interessant stuk. Dat cultuurverschillen toch al zo groot kunnen zijn op zo'n kleine afstand is toch bijzonder. Nederland & Duitsland zijn buurlanden; je zou wellicht verwachten dat ze wat gelijkgestemder zijn maar dat blijkt dus niet zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zo zie je hoe snel er al cultuurverschillen zijn. Leuk om te lezen dit!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Absoluut LEUK om te lezen. Maar goed...het gaat dan ook over Berlijn ;-)
  Interessant ook Anne, zou graag meer lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Berlijn is al jaren mijn lievelingsstad dus ik vind dit ontzettend boeiend om te lezen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heel interessant om te lezen! M'n broer werkt ook bij een Duits bedrijf en die verhalen die hij vertelt, pff. Vergeleken met nederland en hier in Zweden echt wel heel anders. Al vind ik vaak ook wel dat Duitsers resultaat gericht zijn, vaak als ik met ze samenwerk moet alles tot in de puntjes perfect, maar ook het eindresultaat. Man oh man, als ze een standje kregen was de hele week vernielt. Hier in Zweden is het ook weer heel anders, hier zijn ze te veel met resultaten bezig. Werk wordt veel afgeraffeld, en 16.00 uur is het naar huis, maar het is heel belangrijk om de ene titel na de andere binnen te slepen. Maar er wordt dan ook weer niet mee gepronkt. Het is veel aftasten, want professoren en leidinggevende noem je gewoon bij de voornaam en je hebt er een gezellig bakje koffie mee, maar een verkeerde move en de sfeer verandert totaal

  BeantwoordenVerwijderen