5.9.13

MIJMERINGEN - Oh, oh Berlijn II

Wat kan de tijd soms ineens vliegen, zonder dat je er echt bij stil staat. In juli schreef ik een stuk over Berlijn op mijn blog. Ik uitte mijn twijfels over de beslissing die we hadden genomen om te emigreren naar deze stad. Wist niet zeker of ze wel ooit 'mijn' stad zou kunnen worden. Gelukkig stop je nooit met leren.

We wonen nu bijna vijf maanden in Berlijn, waarvan ruim twee maanden in ons eigen appartement. Allebei zijn we in een prettig werk/ontspanning ritme terecht gekomen. Op een kaart van Berlijn houden we bij waar we allemaal hebben gelopen. Die begint nu best aardig zwart te worden.
Ik geloof dat de stad en ik vrienden beginnen te worden. Ik voel me er thuis. Het kost inderdaad even tijd om de stad voor je te winnen, zoals Vincent Kompier zo mooi aangaf in een comment onder mijn eerste artikel. Berlijn is een kattenstad, geen hondenstad. Je moet haar langzaam voor je winnen (overigens is Berlijn verder eerder een hondenstad, het lijkt wel alsof iedereen hier zo'n beest heeft...). Binnenkort staat een korte trip naar Nederland op de planning, voor een bruiloft. Ik zie er tegen op. Dat is een goed teken, want ik zie er tegenop omdat ik 'thuis' wil blijven. Berlijn is mijn thuis geworden, voor nu.De Berlijnse cultuur blijkt er eentje te zijn die je als Nederlander niet vanaf dag 1 perfect doorhebt. Ook al zou je dat misschien in eerste instantie wel verwachten. Bepaalde dingen zijn wennen (bureaucratie, armoede, afstand). Bepaalde aspecten moet je even door hebben (zijn Berlijners nou echt aardiger in prive sfeer dan in zakelijke sfeer, waarom kan je hier niet overal pinnen?). Pas als je door de 'eerste laag' heen bent gebroken, kom je ineens achter de charme die de stad bezit. Zie je ineens dat deze stad niet is opgebouwd vanuit een centrum, maar dat elke wijk een eigen karakter bezit. Waar in Nederland je bepaalde gebieden in een stad hebt waar 'het' te vinden is, moet je in Berlijn soms wat langer zoeken. Niet alle leuke winkels en restaurants zitten in 1 straat. Ze zitten verspreid over allemaal verschillende straathoeken.
Bovendien heb ik ontdekt dat deze stad ook veel leuker is als je echt je ogen opent. Niet naar de grond staren, of op ooghoogte blijven kijken. Kijk eens wat hoger! Ineens ontdek je mooie balkonnetjes, bijzondere kunstwerken op gebouwen. Blijf niet over de gebaande paden lopen, maar zoek eens wat hofjes op. Daar liggen soms ware schatten verborgen.In een weekend citytrippen ben je er volgens mij niet. Er gaat echt tijd overheen voordat je deze stad hebt leren kennen. Mocht je toch zo'n 'spoedcursus Berlijn'  willen, lees dan dit artikel, door de eerder genoemde Vincent Kompier geschreven. Ik zou willen dat iemand me dat voor vertrek naar Berlijn had laten zien.
19 opmerkingen:

 1. Het Berlijn-virus heeft mij na ons laatste bezoek ontzettend te pakken gehad. Ik wil er het liefste zo snel mogelijk heen. Nou laat ik dat nog even voor wat het is maar je blogs lezen over hoe die switch is, maakt me toch alleen maar nieuwsgierig om de stad ook fulltime te verkennen.
  En wat een heerlijk nieuws toch hoor als je dan even niet meer naar NL wilt.. volgens mij inderdaad een goede bevestiging dat je hier wel goed zit :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat fijn dat je Berlijn steeds leuker begint te vinden. Wordt het nu een beetje je 'thuis'? En wat een leuk idee om alles op de kaart bij te houden. Ik zag het al voorbij komen op Instagram en het ziet er echt tof uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh die stad heeft mij ook helemaal in z'n greep. Ben er nog maar 1x een kleine week geweest, maar alle (positieve) cliche beelden van de stad kwamen voor mij he-le-maal uit. Ik vond het geweldig en voelde me er direct thuis. (Maar ik ben dan ook dol op katten ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lijkt me een geweldige stad! Er is vast nog veel te ontdekken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank voor je compliment, heb ik toch nog iemand verder kunnen helpen... en wat een leuk idee, om met zwarte stift aan te geven waar je bent geweest in de stad!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Berlijn lijkt me een geweldige stad om te bezoeken maar ik ben er nog nooit geweest. Natuurlijk is het wel anders of je er woont of dat je er een weekendje bent! Wel fijn dat het nu echt je thuis is geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben dus nog nooit in Berlijn geweest... Bucketlist locatie!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat leuk dat je zo positief bent over Berlijn! Ik ben daar een paar jaar geleden in de winter geweest en het viel voor mij erg tegen. Misschien ook omdat het winter was en je dan toch anders tegen de stad aan kijkt.
  Ik houd heel erg van romaanse steden, en Berlijn is wel echt een hypermoderne strakke stad.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het is best waarschijnlijk dat ik binnen nu en een paar jaar naar Berlijn zal verhuizen, en daar een paar jaar blijf. Zo krijg ik er helemaal zin in. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat leuk om te lezen! Ik ben een keertje in Berlijn geweest en ik vond het een hele mooie stad :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een leuke post. Ik ga in oktober naar Berlijn en ik ben heel erg benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik zou nog zó graag is na Berlijn willen, lijkt me een fantastische stad!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik zou ook graag naar Berlijn willen, heb volgens mij een heel verkeerd beeld van de stad. Fijn dat je het er naar je zin hebt. Ik ben er van overtuigd dat je je overal thuis kunt voelen op den duur. En dat bewijs jij nu ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Fijn dat jullie je plekje daar hebben kunnen vinden. Ik was 1x in Berlijn, maar dat was met de Loveparade. Ik moet sowieso nog es terug dus en de tijd nemen om die prachtige stad te ontdekken. Ik krijg er steeds meer zin in, oa door het lezen van jouw blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. superleuk om te lezen. ik 'moet' er nog steeds heen

  BeantwoordenVerwijderen
 16. ik vind het juist leuk dat daar niet alles voor de hand ligt. je moet op zoek, ontdekken, ergens binnenlopen en wow, je zit in een keileuk cafeetje bijvoorbeeld. waar spontaan een bandje komt optreden. ik kan geloven dat je het naar je zin hebt. meer van dit graag!
  xo Charlotte - Aliceroxy

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Fijn dat je nu toch je plekkie gevonden hebt daar! Ik ben er drie keer geweest nu en vond het elke keer geweldig. Ik hou van steden die zich niet al te makkelijk laten veroveren. En elke keer als je dan een nieuwe winkeltje ziet of een lekker restaurantje ontdekt maakt mijn hart weer een sprongetje. En wat leuk dat je ook vlakbij Winterfeldtplatz woont :)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Leuk om te lezen en wat fijn dat je je nu thuis voelt!

  BeantwoordenVerwijderen