16.9.13

MULTIMEDIA - Vikings

Ruige mannen met hakbijlen. Ik ben er achter gekomen dat ik daar van hou. Als klein meisje had ik een obsessie met kastelen, jonkvrouwen en dappere ridders met paard en zwaard. Met de tijd is mijn liefde blijkbaar enigszins verschoven. Van de Engelse jonkheren en -vrouwen, naar de bruten uit het Noorden: Vikings.

Hoe ik dat weet? Dankzij mijn nieuwe favoriete serie, Vikings. Voor zover ik dat als geschiedkundige (mag je jezelf zo noemen als je Geschiedenis hebt gestudeerd?) kan beoordelen (met mijn specialisatie in China…) is de serie behoorlijk waarheidsgetrouw.Het belangrijkste karakter in deze serie, Ragnar Lodbrok , heeft een manier gevonden om de zee te bevaren zonder de weg kwijt te raken. Op zich al iets om trots op te zijn. Net als dat hij trots kan zijn op zijn lichaam. Fijn hoor, al die spieren, zeker als je al hakkend met een bijl je een weg door nog te veroveren land baant. Als er dan ook nog eens een soort Joan of Arc van de Vikings naast je staat (denk: goddelijk mooie vrouw die ook nog eens een bekwaam schildvechtster is), ja, dan mag je wel in je handjes knijpen.

Net als ik als kijker dat doe, overigens. Deze serie has it all. Actiescenes, intriges, stomende liefdesscènes, antropologisch verantwoorde dialogen en een flinke dosis geschiedkundige informatie. Wat mij naast de uiterlijkheden van deze serie aanspreekt, is het feit dat men goed omgaat met de cultuurclash die zich in de serie voordoet, wanneer een Engelse monnik als 'slaaf' in het huis van de hoofdrolspeler terechtkomt. De monnik en viking spreken af en toe met elkaar over de verschillen in geloof, begrijpen elkaar duidelijk niet. Maar ze proberen dat wel. Ach, de vraag is of het echt allemaal zo lieflijk ging. Maar een klein inkijkje in hoe vreemd het moet zijn voor een Viking, met zijn eigen arsenaal aan goden, om ineens te horen dat er echt maar 1 god is, is best bijzonder.

Als deze plaatjes je niet overtuigen om de serie een kans te geven, dan weet ik het ook niet meer, hoor.


 

8 opmerkingen:

 1. Hoorde er van de week een collega ook over praten, wilde 'm toen graag laten schieten omdat het me nogal flauw leek. Nu ik dit zie, geef ik de serie misschien toch nog eens een kans ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb deze serie al een maand klaar staan om te kijken. Mijn vriend wil het ook graag zien dus ik wacht nu tot hij terug is van vakantie, maar ik wil het in ieder geval erg graag kijken! Ziet er heel tof uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt me zover gekregen... nu eerst even kijken waar ik hem vandaan haal :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit ziet er eigenlijk best tof uit, terwijl ik normaal niet zo van dit soort series uit. Maar.. ik ben heel erg toe aan een nieuwe serie. Ik geef het een kans! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De serie ziet er in mijn ogen erg tof en veelbelovend uit! Normaal ben ik niet echt van dit soort series.. maar ik denk als ik hem aan mijn vriend laat zien dat we MOETEN kijken;).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik had nog nooit van deze serie gehoord, maar hij lijkt me echt heel erg tof!! Ik zie mezelf dit wel kijken met mijn vriend

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik volg de serie al en vind hem geweldig!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. HAHA toevallig! Wij hebben er een tijd geleden ook een blogpost aan gewijd.
  Ik vond het op het begin nog wel leuk maar het zwakte best wel af.

  BeantwoordenVerwijderen