17.9.13

REIZEN - Veilige Vliegtuigen

De laatste tijd zit ik vaak in een vliegtuig. Niet vanwege spannende reizen naar verre oorden, helaas, maar blijkbaar iets dat bij het expatleven komt kijken. Soms moet je even terug naar je eigen land. Met het vliegtuig.

Tijdens die korte vlucht Berlijn - Eindhoven (meestal minder dan een uur!) tonen ze altijd de veiligheidsinstructies, via een hypermodern (…) filmpje. Over hoe je in het veiligste vliegtuig ever zit, oh en het meest moderne uiteraard. Mocht dat nog eens niet genoeg zijn dan is er nog een stroom argumenten om dit vliegtuig te kiezen. Het is comfortabel. Er zijn de lekkerste versnaperingen aan boord te verkrijgen, verstrekt door personeel dat altijd glimlacht. Het vliegtuig heeft wel zes nooduitgangen, er kan niets mis gaan. Maar als het misgaat, maak je niet druk, aan alles is gedacht. Gegarandeerd dat jij levend uit dit toestel stapt!
Dan nu de vertaling naar de werkelijkheid:

Dit toestel vliegt al vijftien jaar. Ja, dat hoor je goed, vijf-tien. Best oud. Dus al lang niet meer de modernste, maar wat een kwaliteit dat hij zo lang meegaat, he! Dat is ook meteen de reden dat je alle stoeltjes een beetje hoort kraken als we opstijgen. En dat sommige bagagebakken niet zo lekker meer sluiten. Tsja, dat krijg je als toestellen over zoveel kwaliteit beschikken, dan gaat ook het interieur lang mee. Nog nooit is het naar beneden gestort in al die vijftien jaar. Nou ja, dit toestel dan. Als we neerstorten, als het echt drama is, dan zijn er die glijbanen. En zwemvesten (zwemvesten voor kindjes, die je in het tuig moet aandoen bij een spartelend doodsbang kind en opblazen, nadat je je eigen vest hebt aangedaan…) Maar we zullen er dan toch niet meer aan toekomen. Weet je wel hoe snel zoiets gaat? Je hebt nauwelijks tijd voor een schietgebedje. Maar goed ook, het einde komt tenminste snel. Als we toevallig van de baan af schieten bij het landen, dan heb je er misschien wat aan. Dus het zit er niet helemaal voor niets.

Voor het eten en drinken aan boord vragen wij de hoofdprijs, die zelfs hoger ligt dan de prijs voor een biertje op het Leidseplein. Hoe denk je anders dat je zo goedkoop kunt vliegen? We moeten dat vliegtuig ergens van onderhouden. Onze stewards lachen uiteraard niet. Ze werken hard, onder tijdsdruk. Kijken voortdurend op hun horloge. Waarbij we ons kunnen voorstellen dat jij je afvraagt of dat komt doordat ze de laatste bus moeten halen omdat ze geen eigen auto kunnen betalen, of omdat ze zo verveeld zijn door hun werk, dat onderhand is verarmd tot proberen te slijten van die veel te dure drankjes aan mensen met oortelefoons op. Dat is zwaar. Niet wat ze hadden verwacht toen ze aan hun opleiding begonnen, maar pech. En inderdaad, doordat jij zo goedkoop wil vliegen, is hun salaris misschien niet geheel toereikend. Maar goed, wij brengen je vrijwel zeker het snelst naar de plaats van bestemming. Daar gaat het om, toch?

Voetnoot: ja, ik leef ik intens mee met de stewards. En ik heb een klein beetje vliegangst.15 opmerkingen:

 1. Vliegen vind ik niet prettig, maar ben niet bang om neer te storten. Reizen met het vliegtuig is een van de veiligste manieren, las ik een tijdje terug ergens.

  Maar goed aan de andere kant hoor je wel veel verhalen over vliegtuigmaatschappijen die hun vliegtuigen niet goed onderhouden enzo. Dat is echt een eng idee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vliegen is wel echt heel erg veilig, al heeft het wat mij betreft de laatste jaren wel veel veranderingen ondergaan wat betreft dienstverlening/kwaliteit in het vliegtuig zelf. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de 'prijzenoorlog' van vliegtickets, gok ik.

   Verwijderen
 2. Haha dit is zo waar, al die leuke praatjes: de realiteit is anders ;)

  Love,

  Rowan

  Ps: ENTER MY GIVEAWAY FOR A CHANCE TO WIN A PAIR OF INVITO BOOTS WORTH 100 EUROS!
  Bekijk ook eens mijn training/food blog: FITSTERS IN LAW

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ondanks dat vliegen de veiligste manier van reizen is ben ik altijd doodsbang om neer te storten. Het is dat ik mijzelf zo'n vliegtuig in dwing omdat ik zo graag wil reizen maar als het anders kon dan had ik het gedaan..haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat ze uberhaupt die filmpjes nog laten zien als je al in het vliegtuig zit. Zouden ze op boekingssites moeten vertonen. Alhoewel je dan ook snel je geld terugvraagt als je dan in zo'n wrak komt te zitten ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hihi ja he! Maar inderdaad, dat zal vast meer klachten opleveren. In dit geval is het meer zo van: dikke pech, je zit er nu al in :-D

   Verwijderen
 5. Ik ben ook een expat, dus ik snap wat je bedoelt. Alleen heb ik er tot nu toe nog nooit over nagedacht. Bedankt hoor! :-P

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat jammer dat je zulke slechte ervaringen hebt met het vliegen naar eindhoven. Zelf vloog ik afgelopen zomer (niet naar Berlijn maar portugal) met AirBerlin en dat was de beste service die ik ooit heb gehad. Lekkere broodjes, chocola, twee keer drankjes en allemaal gratis. Het personeel was ook heel aardig en sprak heel goed engels en duits en het vliegtuig was best luxe en nieuw. Alleen tja die veiligheidsfilmpjes, als je neerstort heb je daar niks aan

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik *haat* vliegen! Als het van mij afhangt, zeil ik liever de wereld rond, dan dat ik in een vliegtuig stap. Helaas is mijn vriend het daar niet mee eens. Spaarrekening evenmin.

  Comfort in het vliegtuig maakt me niet zoveel uit. Al zit ik op houten plankjes, als we maar van punt A naar punt B (en weer terug) geraken :D.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel erg herkenbaar! Ik stap ook nog altijd met een beetje zenuwen in het vliegtuig.. XO

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh jeetje, ik denk er echt nooit zo over na! De kans dat er iets misgaat met zo'n vliegtuig is zo klein, dus zelf vind ik het echt helemaal geen probleem om de controle uit handen te geven. Het is veel waarschijnlijker dat een of andere asociale automobilist me van m'n sokken rijdt of dat ik zelf mijn schouder breek doordat ik met mijn verschrikkelijke motoriek omver donder als ik door de sneeuw naar school fiets of zo. Maar gelukkig heb ik dan ook nog geen negatieve ervaringen met vliegmaatschappijen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind het bizar hoe gierig vliegmaatschappijen tegenwoordig zijn geworden. Vroeger kreeg ik standaard een warme maaltijd en drankjes aan vliegtuig als ik naar Turkije vloog, nu moet je voor alles betalen. En toen ik om een kussentje vroeg bleek dat je daar tegenwoordig ook voor moet betalen...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb alleen gevlogen met budgetvliegmaatschappijen, maar ik vond vliegen niet fijn. controle uit handen geven = no no no. Maar ik blijf het wel doen. Ik vond het niet zo erg om met die goedkope airlines te vliegen. Zoveel budget heb ik nou eenmaal niet. En ik hoef toch niet te drinken of eten of parfum te kopen, dus negeer het gewoon. Het is wel erg commercieel inderdaad.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind vliegen altijd een beetje spannend. Dat wordt nog wat met 2x 11 straks om in Nieuw Zeeland te belanden ;-) Voor 't goede doel, haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Om eerlijk te zijn heb ik er nog nooit zo over nagedacht, maar ik maak me dan ook geen zorgen wanneer ik het vliegtuig in stap. Ik denk dat het gevaarlijker is dat ik hier elke dag op de fiets stap en me door het verkeer heen manoeuvreer.

  BeantwoordenVerwijderen