3.10.13

MJV - Flapper Girls

Een klein geschiedenislesje, in beeld en woord. Volgens velen het moment waarop de moderne vrouw geboren werd: het interbellum tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De hoogtijdagen van de Flapper Girls!

Bron
Ze zullen je waarschijnlijk niet onbekend zijn, mede dankzij het succes van films als The Great Gatsby. Vrouwen uit de roaring twenties, met uitbundig opgemaakte gezichten, zwierende jurken en niet verlegen om een leuke flirt, ze kregen de bijnaam Flapper Girls. Dit is natuurlijk een uitvergroot beeld van de werkelijkheid, maar er zit een kern van waarheid in.


Bron
Een Flapper Girl was een benaming voor jongedames die hun vleugels uitsloegen, maar tegelijkertijd daarmee de zedelijkheid overboord gooiden volgens sommigen.

Na de tijdperken van korsetten, vrouwen die braaf thuis zaten, zich niet waagden aan uitbundige vrijetijdsbestedingen, sloeg dit ineens om na de Eerste Wereldoorlog. Jonge vrouwen begonnen zich af te zetten tegen het establishment. Vrouwen hadden kiesrecht verworven in grote delen van de Westerse wereld en sommigen begonnen nu ook in hun persoonlijke leven het heft in eigen handen te nemen. Vrouwen knipten hun lange haren af tot korte, stoere bobs. Ook korter werden de jurken. Hoe kon je  dansen in zo'n lang gewaad? Met hun flamboyante looks trokken ze de stad door, sigaretten in de hand en niet wars van cocktails en andere alcoholische versnaperingen. Ze wilden nog niet opgroeien, maar genieten van het jonge, vrije bestaan.

Bron

Dit tot grote afschuw van een groot deel van de maatschappij. De Flapper Girls werden gezien als een gevaar, vooral jonge mannen moesten voor hen uitkijken. Daarnaast werd beweerd dat deze jonge Flapper Girls nooit goede moeders konden worden, voor het leven waren verloren door hun onzedelijke gedrag.

bron

Uiteindelijk kijken we nu terug op deze periode als het moment waarop het beeld van de moderne vrouw ontstond. Vrij, onafhankelijk en in staat om eigen keuzes te maken.

10 opmerkingen:

 1. Wat een geweldig stuk! Echt tof om dit soort dingen te zien en te lezen uit die tijd!

  x Marjo

  BeantwoordenVerwijderen
 2. bijzondere foto's en leuk geschreven

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fantastisch! Hulde aan de Flapper Girls! En de moderne vrouw :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk, ik had serieus nog nooit gehoord van de Flapper Girls. Ze zien er echt heel tof uit :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vet leuk om die stijl te zien. En wat leuk dat je me bent gaan volgen! Super bedankt :D

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Onwijs leuk om dit zo in een blogpost voorbij te zien komen. En wat een lef hadden deze dames toch ook!
  The Great Getsby moet ik nu echt eens gaan kijken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. prachtig, die stijl! het was in die tijd echt shocking - met hun korte haartjes, kortere rokken. kan je haast niet voorstellen in de westerse wereld.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi geschreven! Op zo'n moment voel ik me als vrouw altijd een beetje trots. Het is goed om even stil te staan bij wat de vrouwen uit die generaties hebben gedaan, met het vrije resultaat waar wij nu in mogen leven:)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh wat onwijs leuk om te lezen! Mooi om soms even te kijken waar we vandaan komen. Tof!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hulde aan deze Flapper girls! EN wat heb je hier prachtige beelden... kan er uren naar blijven kijken.

  BeantwoordenVerwijderen