22.10.13

MJV - Gastblog van Nathalee

Ho. Stop. Ga hier even goed voor zitten. De gastblog van Nathalee. Lees hem met aandacht, want dat is hij meer dan waard. Een stuk over een onderwerp dat menig schrijver nachtmerries zou bezorgen, want oh wat is het lastig om dit onderwerp te vatten in woorden; feminisme. Ik ben onder de indruk. 

De evolutie van het feminisme

Toen ik aan mijn onderzoek naar o.a. feminisme begon, kwam ik al heel snel Lilith weer tegen.
Lilith; de vrouw met het mooie rode haar die samen met Adam als eerste mensen op deze aarde gezet werden door God. Maar omdat Adam geen zin had in een zelfstandige vrouw die vond dat ze gewoon gelijk waren omdat ze vrijwel tegelijk geschapen waren, begon meneer stampij te maken. Lilith was dat heel snel zat, riep God bij de geheime naam en zei dat ze vertrok. God was not amused en probeerde haar terug te lokken naar het paradijs door een stel engelen achter haar aan te sturen en ging ondertussen met Adam in gesprek. Maar uiteraard bleef Lilith bij haar besluit en Adam was ook niet van plan om zijn mening bij te stellen. God was snel klaar met dit geëmmer en maakte Eva uit een rib van Adam en Lilith kon het zelf uitzoeken. Adam en Eva; die kennen we allemaal. Eva, de vrouw die haar man gehoorzaamde, Adam, de man die vanaf de komst van Eva een belangrijke positie had – hij was namelijk ‘de mens’ en hij had nu een ‘vrouw’ onder zich. (geen mens nee, een vrouw) En ze leefden nog lang en gelukkig. Einde.Neem mij niet kwalijk dat ik even heel kort door de bocht een stukje Bijbel erbij haal en begin over een vrouw, Lilith, die eigenlijk al snel niet meer beschreven werd in de heilige geschriften. (die door mannen geschreven en herschreven werden) Veel mensen, of moet ik zeggen; vrouwen, kennen Lilith niet. Kennen dit verhaal helemaal niet. En dat zal de mannen zeer goed uitgekomen zijn zo door alle eeuwen heen, nietwaar? Maar vrouwen zijn door dezelfde eeuwen heen ook niet achterlijk gebleken en ontdekten gelukkig dat ze zelf tot meer in staat waren dan de man ze deed geloven. En langzaam kwamen er meer Lilith-vrouwen die zich uit begonnen te spreken en zich niet langer onder maar naast de man plaatsten. Tegelijk kwamen er ook mánnen die niet meer dachten als hun verre voorvader Adam en vonden eigenlijk ook wel dat vrouwen tot meer in staat waren en gaven ze de ruimte. Zo begon de verschuiving van de posities van man en vrouw. (uiteraard weer even kort door de bocht)

Ging dat zonder horten en stoten? Neen. Want veranderingen gaan altijd gepaard met hobbels in de weg. Als we één ding verschuiven, moet de rest ook verschuiven. Dus ook zoals de mens zich opstelt en denkt over de verhoudingen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen zijn van alles geweest; duivelse verleidsters, heksen, tovenaressen, waarzegsters, hoeren (maar ook maagden), zondedragers, handig voor het voortplanten, verdorven, ze waren geen mensen of hadden geen ziel. En zo hebben ze nog meer ‘functies’ gehad. Maar zijn ze verdwenen? Hebben ze de vrouw hiermee uit weten te roeien? Neen. De vrouw is sterk gebleken en overleefde deze ellende. Samen stonden ze sterk en mannen hielpen daar ook aan mee. Zo gaat dat in de evolutie: alles wat sterk is zal overleven en zich verder ontwikkelen. En niets of niemand doet dat alleen; daar verschuift een heel systeem voor.

Met dat de vrouwen bleven overleven, de mannen hun manier van denken langzaam aanpasten en meer vrouwen naast zich dulden, is ook het feminisme –wat misschien tóen nog niet zo heette, maar het feminisme is er altijd al geweest! – mee geëvolueerd. Het feminisme begon al sterk, maar moest mee veranderen met de golven van de tijd, de houding en de manier van denken van de mens, de rol van de kerk. En zo werd het feminisme sterker en sterker en groeide in omvang. Daar hebben wij vrouwen inmiddels o.a. ons stemrecht aan te danken, het feit dat wij mogen werken en baas mogen zijn in eigen buik. We hebben veel meer ruimte en rechten gekregen. En de man (op de uitzonderingen na) heeft dat geaccepteerd. Met de tijd kwam ook de ervaring en bracht ons wijsheid.

Feminisme (anno 2013) is een vies woord, schreef Opzij onlangs. En veel mensen zullen dat beamen. Het roept beelden op van wapperende en brandende bh’s, protestborden en vrouwen die mannen haten. Maar in werkelijkheid is dat maar een fragment geweest van de hele evolutie van het feminisme. En het was, als je even omkijkt, maar een relatief kleine groep die zich zo opstelden. Wat we vergeten is dat feminisme er altijd al is geweest. En het zijn niet alleen vrouwen – ook mannen. We hebben altijd al alles samen gedaan en nóg. We kunnen wel schreeuwen wat we willen, maar dat bereiken we pas als we het ook gewoon doen. En niet alleen, maar samen met de mannen. Niet haten maar samenwerken. Niet schreeuwen maar aanpakken. Laat de Lilith in je los.
Oh en die bh’s; wees eens eerlijk, in vergelijking met jaren geleden zijn die dingen toch veel te mooi en te leuk geworden om ze te verbranden of voor altijd uit te trekken? Precies. ;-)

‘But I'm the kinda woman
That was built to last
They tried erasing me
But they couldn't wipe out my past.’

Neneh Cherry ‘Woman’


*Applaus*. Hartstikke bedankt Nathalee dat je een stuk wilde schrijven voor de Maand van de Jonge Vrouw!

15 opmerkingen:

 1. Interessant! Feminisme blijft een lastig onderwerp, je hebt het goed onder woorden gebracht.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor deze ruimte om hierover te mogen schrijven Anne!
  Het was enorm inspirerend om te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi verhaal Nathalee!

  Ik ben blij dat we als vrouwen tegenwoordig bijna de gelijke rechten hebben. Al zijn er nog een aantal dingen die mij vreselijk dwars zitten als het gaat over de positie van de vrouw. Zoals het feit dat vrouwen in Nederland die een zelfde functie, opleiding en werkverleden hebben als een man, nog immer 7% minder brutoloon krijgen dan mannen. Gemiddeld. Of bijvoorbeeld het feit dat je wellicht zelf mag bepalen of je anti-conceptie gebruikt of een abortus ondergaat maar niet dat gesteriliseerd wil worden als je (nog) geen kinderen hebt, terwijl dat voor een man geen probleem is, want kleinere ingreep. Het feit dat een partij als D'66 vrouwen wil verplichten om te werken, druist even hard tegen mijn idee in dat feminisme, in de basi,s het recht is op vrijheid om je eigen keuzes te maken en daar dezelfde gevolgen voor te dragen als een man dat doet.
  Als je samen met je partner volledig in gelijkwaardigheid besluit dat hij werkt en jij voor de kinderen zorgt, dan is dat wellicht niet zo geëmancipeerd, maar wel degelijk een keuze die je als vrouw volledig zelf hebt kunnen maken met je man. Geen enkele politica (in dit geval Pia Dijkstra) mag een vrouw dan verplichten om te werken lijkt mij. Want dan zijn we weer terug bij af.

  We zijn al een heel eind gekomen met z'n allen. Echter nog niet zover, dat het 'klaar' is. Dus wees jezelf bewust van je rechten, laat je nooit in een hoekje drukken door wie dan ook en sta voor je keuzes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kort, krachtig en rechtdoorzee, ik hou er wel van! En wat schrijf je heerlijk Nathalee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Linda voor je reactie..fijn om te horen! :)

   Verwijderen
 5. indrukwekkend en goed geschreven en ter afsluiting een muzikaal nummer\verhaal waar sommige mannen wat mee kunnen, hoop ik?
  ik ben trots op je nathalee.
  "papa"

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha! Wat leuk dat je dit ook hebt gelezen! :) Dank je wel. <3

   Verwijderen
 6. Goed stuk Nathalie. Lokt uit tot nadenken en discussie.
  Grt van een niet zo geemancipeerde. Manm

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel mooi en sterk! We moeten als vrouwen misschien iets harder knokken om serieus genomen te worden, maar als je niet voor jezelf opkomt, bereik je nooit wat je wilt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. True!
   En zoals wel gebleken is door de jaren heen....opgeven komt niet het woordenlijstje van de vrouw voor. ;-)

   En thanks Marleen!

   Verwijderen
 8. Erg mooi geschreven en een erg interessant stuk.
  Groeten Arthur

  BeantwoordenVerwijderen